Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Meerwaarde genereren met bestaand kantoorvastgoed: dé uitdaging voor 2012

Voor Corporate Real Estate-afdelingen staat 2012 in het teken van productiviteitsverbetering en kostenbesparingen


Amsterdam, 8 december - Het onderzoek Q4 2011 EMEA Corporate Occupier Conditions van Jones Lang LaSalle wijst uit dat huurders van kantoorruimte de productiviteit van hun bestaande vastgoedportefeuilles moeten verhogen. De crisis in de eurozone, de toenemende dreiging die voortkomt uit de nationale overheidsschulden en toekomstige operationele en organisatorische veranderingen binnen organisaties, dwingen CRE (Corporate Real Estate)-afdelingen hun vastgoedportefeuille blijvend aan te passen. Vanwege een beperkt aanbod aan kwaliteitsvastgoed zal dit grotendeels binnen de bestaande portefeuilles moeten gebeuren.

 

Michael Hesp, Hoofd Research bij Jones Lang LaSalle zegt hierover: “Hoewel bedrijven over het algemeen een gezonde kaspositie hebben, zijn ze toch voorzichtig. Er is veel aandacht voor strategische planning en kostenbesparingen op de kortere termijn. Veel CRE-afdelingen hebben het laaghangend fruit geplukt en hebben inmiddels kostenbesparingen gerealiseerd door vernieuwing en heronderhandeling van lopende contracten. Dit betekent dat CRE-afdelingen die verdergaande kostenefficiëntie willen bereiken, op een doortastende manier nieuwe wegen moeten inslaan. Wij verwachten dan ook dat de huurdersactiviteit op de vastgoedmarkten in heel Europa in de toekomst wordt bepaald door deze veranderingsagenda en de mogelijkheid om die gefinancierd te krijgen.”

 

Marjolein Westendorp, Director Corporate Solutions van Jones Lang LaSalle Nederland, concludeert: “CRE-afdelingen die op korte termijn de productiviteit willen verbeteren en kosten willen besparen, zullen hun huidige vastgoed ingrijpend moeten transformeren om zo hun doelstellingen te realiseren. CRE-afdelingen moeten dus creatief omgaan met hun bestaande kantoorruimte en daarbij inzetten op structureel redesign. Aandacht voor de werkplek en de onderliggende manieren van werken, zorgt voor hogere productiviteit binnen de bestaande portefeuille. Meerwaarde genereren met bestaand vloeroppervlak zal voor velen de enige oplossing zijn in een markt waar een tekort heerst aan kwaliteitsaanbod.”


- einde bericht –