Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Jones Lang Lasalle grootste vastgoedadviseur in regio Den Haag

Jones Lang LaSalle Den Haag realiseert grootste transactievolume in de regio


Amsterdam, 28 april 2009 – Jones Lang LaSalle is marktleider bij de aan- en verhuur van kantoorruimten op de kantorenmarkt in de regio Den Haag. Dit bleek afgelopen vrijdag uit de jaarlijkse ranglijst verhuurtransacties van vakblad Vastgoedmarkt. Een ranglijst die is samengesteld op basis van gebruikstransacties die gedurende 2008 aan Vastgoedmarkt zijn gemeld. Hieruit blijkt dat Jones Lang LaSalle de grootste vastgoedadviseur is in de regio Den Haag. Ondanks de lagere opnamevolumes in deze regio wist Jones Lang LaSalle haar transactievermogen met 33% te verhogen ten opzichte van het jaar daarvoor.

Update vastgoedmarkt regio Den Haag
In de afgelopen drie jaar liet het opnamevolume in regio Den Haag een dalende trend zien met in 2007 en 2008 een opnamevolume onder het vijfjarige gemiddelde (131.000 m2 vvo). In 2008 lag het opnamevolume in Den Haag op een niveau van 76.600 m² vvo,. Jones Lang LaSalle was betrokken bij 53.000 m2 aan transacties in deze lokale aan- en verhuurmarkt van kantoren in regio Den Haag.

Het eerste kwartaal van 2009 laat vooralsnog, in vergelijking tot dezelfde periode in 2008 geen daling zien. Het opnamevolume dit kwartaal bedroeg zo’n 24.200 m² vvo, wat nagenoeg stabiel is in vergelijking tot het eerste kwartaal van 2008. Echter, door de huidige recessie, de afname van goederen en diensten en niet in de laatste plaats door de concentratietendens van de Rijksoverheid als grootste kantoorgebruiker, wordt een afname van de vraag naar kantoorruimte in de regio Den Haag verwacht. De Haagse kantorenmarkt komt hierdoor onder druk te staan, temeer omdat er bij verplaatsing meer ruimte wordt achtergelaten dan dat er wordt opgenomen. De dynamiek op de gebruikersmarkt richt zich komend jaar bovendien voornamelijk op heronderhandelingen. Door de negatieve netto absorptie neemt het aanbod de komende jaren toe, met name van verouderende kantoorruimte en vooral in de regiosteden rondom Den Haag.