Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Kantoorontwikkelingen bij advocatenkantoren in Europa, het Midden-Oosten en Afrika


In het Europese persbericht over de nieuwste editie van Jones Lang LaSalle’s Law Firm Perspective over de kantoorontwikkelingen bij advocatenkantoren in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Uit het rapport blijkt dat er grote verschillen zijn op de vastgoedmarkten voor advocatenkantoren. Een aantal markten, zoals die van Moskou, Milaan en Warschau, heeft in 2011 een forse prijsstijging laten zien vanwege het grote tekort aan beschikbare, hoogwaardige kantoorlocaties. Op andere markten bestaan soms juist heel goede mogelijkheden om de huurderspositie te verbeteren bijvoorbeeld vanwege hoge leegstandcijfers.

 

Michael Hesp, Head of Research Jones Lang LaSalle Nederland, zegt over de vastgoedmarkt in deze sector: “De traditionele juridische werkplek staat door sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen flink onder druk. De manier waarop partnerkantoren de kantooromgeving fysiek structureren, past niet meer bij de behoeften van de nieuwe generatie advocaten en juristen. Zij willen flexibele, activiteitgerelateerde werkplekken. Er is een stijgende behoefte aan een grotere mix van werkplekken: autonoom op kantoor, bij klanten, vanuit huis of in teams op open werkplekken. De druk op advocatenkantoren om aan deze wensen en ontwikkelingen tegemoet te komen is groot en zal de komende jaren fors toenemen. Daarbij gaat het niet alleen om nieuwe werkplekstrategieën, er zal ook veel aandacht zijn voor efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte.”

 

Pieter van de Peet, Associate Director Jones Lang LaSalle Nederland voegt hier aan toe: “Per land zijn er verschillende factoren die de huisvestingsbeslissingen van advocatenkantoren beïnvloeden. In Londen zien we de ruimtebehoefte van advocatenkantoren bijvoorbeeld toenemen, maar er vinden op het moment nog altijd zeer weinig transacties plaats. De totale kantooropname door advocatenkantoren ligt in Londen 50% onder het niveau van een jaar geleden. In Nederland zien wij eveneens beperkte activiteit, stabiliserende huurprijzen en de omvang van incentives neemt toe. De grote advocatenkantoren zijn vooral gevestigd op de Zuidas en in het centrum van Amsterdam. Bestaand kwalitatief hoogwaardig aanbod is op deze locaties schaars. Bovendien worden geen nieuwe kantoren gerealiseerd op risico, dat wil zeggen dat pas wordt gestart als er een huurder is gecontracteerd. In de huidige markt zien wij daarom vooral verlenging van de huidige huurcontracten ruim voor de vervaldatum, om zo op korte termijn besparingen te realiseren, of juist voortijdige beëindiging van huurcontracten, om verhuizing naar nieuwbouw mogelijk te maken.”

Lees hier het Engelse persbericht.