Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Persuitnodiging 'Green Leases' − Duurzame herontwikkeling nog vaak ‘weggegooid geld’

Jones Lang LaSalle ontwikkelt ‘Leidraad Green Lease’ in opdracht van Agentschap NL


'Duurzame herontwikkeling nog vaak ‘weggegooid geld’


• Jones Lang LaSalle ontwikkelt ‘Leidraad Green Lease’ in opdracht van Agentschap NL
 
• Green Lease-constructies waarborgen ‘groene’ levensloop van gebouwen

• Green Lease doorbreekt ‘split-incentive’-dilemma en voorkomt dat ontwikkelaar en/of eigenaar investeert en alleen de huurder voordeel incasseert

• Green Lease zet in op duurzame (her)ontwikkeling én duurzaam gebruik zodat bijvoorbeeld ramen met HR++ glas wél leiden tot energiebesparingGeachte persrelatie,

Wij nodigen u van harte uit om op vrijdag 25 november om 11.00 uur aanwezig te zijn bij onze persbijeenkomst over Green Leases in Nederland die wij samen met Agentschap NL organiseren op het kantoor van Jones Lang LaSalle in Amsterdam.

Gebouwen die duurzaam zijn (her)-ontwikkeld, worden helaas niet automatisch duurzaam gebruikt. De ontwikkelaar voorziet een pand bijvoorbeeld van HR++ glas. Vervolgens wordt er geen energie bespaard, omdat de gebruikers van het pand ramen openzetten terwijl de verwarmingsinstallatie op volle toeren draait. Een gebouw gedurende de hele levensduur ‘groen’ houden is de verantwoordelijkheid van de gehele huisvestingsketen. Alle partijen in de keten moeten de handen ineen slaan om zo ontwikkeling én gebruik in samenhang te zien en tot afspraken te komen over het verdelen van de opbrengsten van verduurzaming.

Oplossen ‘split-incentive’-dilemma
In onze visie zijn Green Lease-constructies noodzakelijk om duurzaamheid in de totale huisvestingsketen (ontwikkelaar, belegger, gebruiker) te waarborgen. Deze aanpak zal het ‘split-incentive’-dilemma oplossen en het incasseren van rendement op investeringen in (her-)ontwikkeling en gebruik van gebouwen regelen. Om de mogelijkheden van Green Lease-constructies toegankelijker te maken en breder onder de aandacht te brengen, ontwikkelde Jones Lang LaSalle in opdracht van Agentschap NL de ‘Leidraad Green Lease’. Tijdens de persbijeenkomst presenteren wij u de Leidraad, die vanaf dat moment ook openbaar zal zijn. Samen met Agentschap NL presenteren we onze visie op de voorwaarden waaraan minimaal moet zijn voldaan om te kunnen spreken van een succesvolle Green Lease. Ook laten we concreet zien hoe de markt de realisatie van Green Leases kan aanpakken. Dit doen we onder meer aan de hand van voorbeelden van typen Green Leases die al zijn geïmplementeerd op de Nederlandse vastgoedmarkt. Na afloop van de bijeenkomst overhandigt Jones Lang LaSalle Nederland de Leidraad Green Lease aan Agentschap NL en Platform Duurzame Huisvesting.

Programma
Datum: Vrijdag 25 november 2011, 11.00 uur
Locatie: Jones Lang LaSalle, Atrium gebouw, Strawinskylaan 3103, 107 ZX Amsterdam
Sprekers
“Verduurzaming door samenwerking”, Selina Roskam, Agentschap NL
“Duurzame huisvesting: een incentive voor de hele keten”, Elsbeth Quispel, Head of Sustainability Jones Lang LaSalle Nederland
  
De bijeenkomst wordt rond 12.00 uur afgesloten met een lunch. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar media@penb.nl Daarna ontvangt u een bevestiging met routebeschrijving. Voor vragen over deze bijeenkomst of het regelen van een interview kunt u contact opnemen met Anne-Marie Brouwer van P&B Communicatie op 0345 682734.
Vanuit onze ‘Green Desk’ adviseren wij zowel beleggers als gebruikers over hun duurzaamheidsbeleid. Meer informatie over onze activiteiten op dit gebied vindt u hier.

Ik kijk uit naar uw komst.


Elsbeth Quispel, Head of Sustainability, Jones Lang LaSalle NederlandMeer informatie
Eigenaren worden vanuit de overheid én door gebruikers onder druk gezet om hun vastgoed te verduurzamen. De incentive hiervoor ligt echter vooral bij de huurders van gebouwen: de eigenaar investeert in energiebesparende maatregelen waar – zonder ‘groen’ huurcontract – alleen de huurder direct voordeel van heeft door een besparing op de servicekosten. Dit zogenoemde ‘split-incentive’-dilemma kan worden doorbroken met een Green Lease-constructie. Het kan er zelfs voor zorgen dat bij de renovatie van gebouwen een hoger duurzaamheidsniveau wordt gerealiseerd.
Er zijn verschillende vormen van Green Lease met verschillende, gezamenlijke, ambitieniveaus ten aanzien van de mate van duurzaamheid. Dit garandeert dat er altijd mogelijkheden zijn om aan te kunnen sluiten op een gebouwspecifieke situatie: renovatie of nieuwbouw, single tenant of multi-tenant, bestaande huurders en/of nieuwe huurders. Een Green Lease stimuleert en garandeert duurzame exploitatie en gebruik van een gebouw. Dit zet zowel de belegger als de huurder in beweging voor duurzaamheid. Een essentiële stap om investeringen in duurzaamheid toekomstvast te maken.