Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Volume winkelbeleggingen daalt 35 procent


Het totaal aan winkelvastgoedbeleggingen in Nederland bedroeg in de eerste drie kwartalen 885 miljoen euro. Dit is 35 procent minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. Dat meldt Jones Lang LaSalle (JLL). De vastgoedadviseur schrijft de daling toe aan een aantal grootschalige verkopen van Unibail-Rodamco in 2010.

In de eerste drie kwartalen van 2011 ging de meeste interesse uit naar winkelcentra, met een beleggingsvolume van in totaal 450 miljoen euro. De investeringen in losse winkelpanden bedroegen 420 miljoen euro. Het restant – 15 miljoen euro – werd besteed aan grootschalige en perifere detailhandelsvestigingen.

In het derde kwartaal bedroegen de winkelvastgoedbeleggingen 315 miljoen euro. ‘De meeste interesse kwam in het derde kwartaal van particuliere beleggers en van gesloten fondsen. Institutionele beleggers waren vooral in de eerste helft van 2011 actief’, aldus Ruben Langbroek, director Research Jones Lang LaSalle Nederland.

De grootste belegging in het derde kwartaal van 2011 was volgens JLL de verkoop van winkelcentrum Piazza in Eindhoven. Unibail-Rodamco verkocht het object voor bijna 110 miljoen euro aan een joint venture van Wijs & van Oostveen Vastgoed, TB investments en Condo Inventures. De grootste belegging in solitaire winkelruimte was de aankoop van vijf winkelpanden aan de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Een consortium van Ierse beleggers verkocht de panden voor ruim 18 miljoen euro aan een private belegger. De panden zijn verhuurd aan Tommy Hilfiger, Ralph Lauren, Philippa K en Oger Donna (twee panden).