Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Directe investeringen in Europees commercieel vastgoed eerste kwartaal 2009

Volumes lager, sentiment verbetert


Amsterdam, 20 april 2009 – De directe investeringen in Europees commercieel vastgoed zijn in het eerste kwartaal van 2009 in Europa op €12 miljard uitgekomen, 30% lager dan in het voorgaande kwartaal en 70% lager dan in het eerste kwartaal van 2008. Dat blijkt uit recent onderzoek van Jones Lang LaSalle. De belangrijkste West-Europese markten namen 95% van de totale beleggingsvolumes voor hun rekening, terwijl de markten in Centraal- en Oost-Europa weinig activiteit lieten zien.
 
Eric de Clercq Zubli, Managing Director van  Jones Lang LaSalle Nederland, legt uit: “In het eerste kwartaal van 2009 hebben we in West Europa een verbeterend sentiment en meer biedingen waargenomen; de afgelopen drie maanden constateerden we dat investeerders op zoek zijn naar hoogwaardig vastgoed en een stabiele opbrengst op de langere termijn. Er is echter een gebrek aan goede producten van topkwaliteit. Bovendien is de algemeen geaccepteerde definitie van ‘prime’ vastgoed een stuk minder breed geworden. Terwijl aanvangsrendementen in het afgelopen kwartaal op sommige markten licht zijn gestegen, bleven deze op vele markten stabiel, zoals in de Londense City, Amsterdam, Frankfurt, Hamburg, München en Parijs. De oprechte interesse van bepaalde beleggers is een positief teken, maar de tijd zal moeten uitwijzen of er de komende maanden belangrijke deals worden afgesloten.”

Ruben Langbroek, Head of Research Jones Lang LaSalle, vervolgt: “We zien duidelijke verschillen in beleggingsdynamiek in Europa. In het Verenigd Koninkrijk bedroegen de directe investeringen in commercieel vastgoed in het eerste kwartaal van 2009 €4,4 miljard, een lichte stijging (4%) in vergelijking met het voorgaande kwartaal. De stijging was met name te danken aan transacties in centraal Londen. In Duitsland kwam het totaal aan transacties gedurende het kwartaal uit op €1,6 miljard, bijna 50% minder dan het kwartaal daarvoor. Ook in Nederland was het volume aanzienlijk lager, te weten een afname van 38%  ten opzichte van het vorige kwartaal en een afname van bijna 84% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2008. Het totale beleggingsvolume kwam het afgelopen kwartaal in Nederland daarmee uit op ruim € 720 miljoen.”

Het gebrek aan transacties weerspiegelt de afwachtende houding van binnenlandse investeerders die zich tot nu toe niet genoodzaakt zagen tot gedwongen verkopen en toont daarnaast het gebrek aan vreemd vermogen dat nodig is om grotere transacties te financieren.

Ruben Langbroek: “Het blijft overigens lastig om het transactievolume per kwartaal te vergelijken, vanwege het feit dat deze kan worden beïnvloed door (de afwezigheid van) grote incidentele portefeuilletransacties. Wij verwachten dat het huidige kwartaal beduidend meer dynamiek laat zien, met name omdat er een aantal interessante opportunities boven de markt hangt. Voor heel 2009 verwachten wij desalniettemin een afname van het transactievolume op de Nederlandse beleggingsmarkt van circa 50% ten opzichte van 2008, oftewel een volume van circa € 4,5 miljard. Hiermee komt dit volume zo’n 30% onder het tienjarig gemiddelde te liggen.”