Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Den Haag / Scheveningen

Unibail-Rodamco ontvangt Groene Baksteen 2011 op 20e Vastgoedsymposium Jones Lang LaSalle

Toekenning titel ‘meest duurzame belegger van het jaar’ gebaseerd op onderzoek Jones Lang LaSalle en Internationale benchmark van duurzaamheidsbeleid vastgoedbeleggers


Scheveningen/Den Haag, 21 september 2011 – Tijdens het 20e Vastgoedsymposium van Jones Lang LaSalle, dat vandaag plaatsvond in het Kurhaus in Scheveningen, heeft Jones Lang LaSalle Unibail-Rodamco uitgeroepen tot ‘meest duurzame vastgoedbelegger van het jaar’. Unibail-Rodamco ontving uit handen van Eric de Clercq Zubli, CEO Jones Lang LaSalle Nederland, de Groene Baksteen. Deze prijs is onderdeel van het jaarlijkse onderzoek naar het vastgoedbeleggingsbeleid van institutionele beleggers en vastgoedfondsen in Nederland. Sinds dit jaar is de prijs ook gekoppeld aan de resultaten van de Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB). De resultaten voor de Nederlandse deelnemers aan deze benchmark van duurzaamheidbeleid en duurzaamheidinitiatieven van institutionele beleggers en vastgoedfondsen, vormen de basis voor de nominatie van de winnaar van de Groene Baksteen. Hiermee benadrukt Jones Lang LaSalle de onafhankelijke keuze van de winnaar. Aan de prijs is een Ginkgo Biloba boom verbonden, die de winnaar kan planten bij zijn kantoor. Deze boom is efficiënt in energieverbruik en is daarmee een passend symbool voor deze prijs voor duurzaamheid.

Uit de GRESB-resultaten blijkt dat Unibail-Rodamco op het gebied van Management & Policy met 87% ruim boven de Nederlandse deelnemers eindigt. Zowel op gebied van beleid, strategie en analyse scoort Unibail-Rodamco bijzonder hoog. Bovendien wordt sociale duurzaamheid (omgeving, natuur, milieu, klimaat, et cetera.) eveneens uitgebreid meegenomen. Op het gebied van implementatie en het meten van duurzaamheidsprestaties onderscheidt Unibail-Rodamco zich met 63% ruimschoots ten opzichte van het Nederlandse gemiddelde (16%) en verreweg de meeste Nederlands deelnemers. In de benchmark van GRESB eindigt Unibail-Rodamco wereldwijd op de 28e plaats van 340 deelnemers, in Europa staan zij op de 10e plaats van 195 deelnemers. Van alle 70 deelnemende beursgenoteerde vastgoedfondsen wereldwijd staat Unibail-Rodamco op de 8e plaats.

Institutionele beleggers en Vastgoedfondsen: twintig jaar vastgoedbeleggingsbeleid
Het toenemende belang van duurzaamheid voor institutionele beleggers is ook dit jaar terug te zien in de resultaten van het jaarlijkse onderzoek naar het beleggingsbeleid van Nederlandse institutionele beleggers en vastgoedfondsen, dat Jones Lang LaSalle vandaag in het Kurhaus heeft gepresenteerd. Opvallend is dat dit jaar alle aan het onderzoek deelnemende institutionele beleggers en vastgoedfondsen investeren in duurzaamheid. Afgelopen jaar was dit nog 85%. Duurzaamheid is dus duidelijk hoger op de agenda van de vastgoedsector gekomen en een onontkoombare ontwikkeling geworden. De belangrijkste reden om te investeren in duurzaamheid is positieve waardeontwikkeling of waardebehoud van het vastgoed. Daarnaast blijkt imago een belangrijke reden, net als een concrete vraag naar duurzaamheid door de eindgebruikers. Besparing op energielasten - afgelopen jaar nog een belangrijke reden - is dit jaar van minder belang voor het investeren in duurzame toepassingen. Beleggers verwachten, zo blijkt uit het onderzoek, dat het stimuleren van duurzaamheid niet alleen een zaak is voor de overheid, maar ook voortkomt uit verdergaande doelstellingen van eindgebruikers in maatschappelijk verantwoord ondernemen en door de toenemende vraag naar duurzame beleggingsproducten van eindbeleggers zoals pensioenfondsen.

Global Real Estate Sustainability Benchmark
Jones Lang LaSalle heeft dit jaar zitting genomen in de Raad van Advies van de Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB). De GRESB is een initiatief van de Nederlandse pensioenbeleggers APG en PGGM, het Britse USS en het European Centre for Corporate Engagement van de Universiteit van Maastricht. Jaarlijks voeren zij een internationale benchmark uit die is gericht op het duurzaamheidsbeleid en de duurzaamheidsinitiatieven van institutionele beleggers en vastgoedfondsen. Jones Lang LaSalle is de enige vastgoedadviseur die lid is van de GRESB.
Eric de Clercq Zubli, CEO Jones Lang LaSalle Nederland: “Met de ‘Groene Baksteen’ willen wij duurzaamheid in de vastgoedbeleggingsmarkt verder stimuleren, het belang ervan benadrukken én tegelijkertijd een compliment geven aan beleggers die een goed en aansprekend voorbeeld zijn op het gebied van duurzaamheid. Jones Lang LaSalle heeft wereldwijd duurzaamheid al jarenlang hoog op de agenda staan en het onderdeel gemaakt van de bedrijfsdoelen. In Nederland hebben wij onze duurzaamheidsexperts geclusterd in onze ‘Greendesk’. Deze professionals adviseren klanten op het gebied van duurzaamheid, al dan niet geïntegreerd met onze overige core businesses. Hiermee sluiten wij aan op de duurzaamheidsontwikkelingen in de markt, zowel onder beleggers als gebruikers.”