Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Voorzichtigheid troef onder Europese kantoorgebruikers

• Europees onderzoek Jones Lang LaSalle signaleert behoedzaamheid onder kantoorgebruikers
• Nederland presteert goed met een stijging van 19 procent in opname van kantoorruimte in eerste halfjaar 2011


Amsterdam, 12 september 2011 - Het rapport EMEA Corporate Occupier Conditions Q3 2011 van Jones Lang LaSalle laat zien dat de Europese gebruikersmarkt voor kantoorruimte zich op een stabiel niveau bevindt. De totale vraag naar kantoorruimte in het tweede kwartaal van 2011 bedroeg 2,7 miljoen m2. Dit is twee procent meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar en vier procent meer dan in het tweede kwartaal van 2010. Toch verwacht de internationale vastgoedadviseur dat de totale vraag voor 2011 zal blijven steken op het niveau van 2010 (11,7 miljoen m2), omdat gebruikers in de tweede helft van dit jaar voorzichtiger worden. Dit staat in schril contrast met de gestegen vraag naar nieuwe huisvesting in de eerste paar maanden van 2011.

 
Een belangrijke oorzaak van de te verwachten terughoudendheid onder eindgebruikers is de economische onrust in verschillende landen. Vooral Duitsland, Frankrijk en de Nordics hebben goed gepresteerd. De rest van Europa laat een beeld zien van voorzichtigheid en terughoudendheid, zo blijkt uit het onderzoek. Personeelsbezettingen staan ter discussie, mogelijkheden voor fusies en overnames worden onzeker en het vasthouden van een langjarige, duurzame en stabiele groei wordt een steeds grotere uitdaging. Corporate Real Estate-teams in de hele EMEA-regio herzien daarom hun groeiscenario’s door de aandacht meer dan ooit te richten op de basis en minder belangrijke projecten tijdelijk te parkeren.

 
Nederlandse kantoorgebruikersmarkt
Eric Martens
, Director Occupier Services Jones Lang laSalle Nederland: “Net als in Frankrijk en Duitsland zien we in Nederland een positiever beeld dan in veel andere delen van Europa. De opname van kantoorruimte in Nederland is het afgelopen half jaar met 19% procent gestegen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2010. Deze opname concentreert zich op de binnenstedelijke toplocaties, omdat daar de locaties te vinden zijn die aansluiten op de huidige wensen van kantoorgebruikers. Eerder dit jaar meldden wij al dat gebruikers zich steeds vaker vestigen op hoogwaardige, grootstedelijke locaties en dat een deel van de gebruikers hun bestaande kantoren op die locaties aanpassen aan een flexibeler en efficiënter gebruiksconcept. Beursgenoteerde ondernemingen en middelgrote organisaties voeren hun kostenreductieprogramma’s onder druk van de economische vertraging versneld door, met als gevolg dat zij nog sneller afscheid nemen van locaties en gebouwen die niet meer passen in hun langetermijnstrategie. 

 
Ruben Langbroek, Director Research Jones Lang LaSalle vult aan: “Ondanks de voorzichtige stemming onder eindgebruikers zal de wet van ‘vraag en aanbod’ zorgen voor uitdagingen op het moment dat het vertrouwen terugkeert. Want terwijl het leegstandspercentage in Europa voor het achtste achtereenvolgende kwartaal hoger is dan 10 procent, kunnen we de gebruikersmarkt te weinig kwaliteitsoplossingen bieden. Nieuwe opleveringen zijn sterk afgenomen, in de EMEA-regio werd slechts 670.000 m2 nieuwbouw opgeleverd, 50 procent minder dan het langjarig gemiddelde. Over het gehele jaar genomen zien we de laagste opleveringscijfers van de afgelopen tien jaar. Voor eindgebruikers is er daarom relatief weinig mogelijkheid te verhuizen naar nieuwe, hoogwaardige kantoorruimte. Dit heeft op zijn beurt een positief effect op de waarde van bestaand prime vastgoed, mede gezien het feit dat kantoorgebruikers uitbreidings- of verbouwingsplannen opnieuw tegen het licht houden."