Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Jones Lang LaSalle benoemd in adviesraad van de Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB)

Jones Lang LaSalle als enige vastgoedadviseur toegetreden als associate partner van internationale duurzaamheidsbenchmark (GRESB)


Amsterdam, 31 maart 2011 – Jones Lang LaSalle heeft zitting genomen in de Raad van Advies van de Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB). De GRESB is een initiatief van de Nederlandse pensioenbeleggers APG en PGGM, het Britse USS en het European Centre for Corporate Engagement van de Universiteit van Maastricht. Jaarlijks voeren zij een internationale benchmark uit die is gericht op het duurzaamheidsbeleid en de duurzaamheidsinitiatieven van institutionele beleggers en vastgoedfondsen. De GRESB telt op dit moment twaalf leden. Elf daarvan zijn grote internationale pensioenfondsen, waaronder ATP, LGS, maar ook Nederlandse pensioenfondsen, zoals Mn Services en Pensioenfonds voor de Detailhandel. Jones Lang LaSalle is de enige vastgoedadviseur die lid is van de GRESB.

Jones Lang LaSalle zal actief participeren in de ondersteuning van de jaarlijkse benchmark. Jones Lang LaSalle’s Upstream heeft bovendien eerder geadviseerd in de totstandkoming van de benchmark. De eerste benchmark is uitgevoerd in 2009. Het onderzoek zal vanaf het voorjaar van 2011 jaarlijks worden uitgevoerd.

 
Elsbeth Quispel, Head of Sustainability Jones Lang LaSalle Nederland: “De GRESB is een onafhankelijk duurzaamheidsonderzoek. Wij vinden dit initiatief, dat wordt gesteund door diverse nationale en internationale brancheverenigingen waaronder EPRA, NAREIT en INREV, van groot maatschappelijk belang. Want ook de internationale vastgoedsector moet meer investeren in het verkleinen van haar ‘carbon footprint’. Jones Lang LaSalle neemt al op verschillende manieren het voortouw in duurzaamheidsinitiatieven. Dat begint bij ons eigen duurzaamheidsbeleid en bij concrete duurzaamheidsmaatregelen op het gebied van bijvoorbeeld energiebesparing. Onlangs nog zijn wij uitgeroepen tot Energy Star® Partner van het jaar door de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA). Vanuit onze rol als adviseur van de GRESB en als actieve participant in de benchmark, leveren wij een belangrijke bijdrage in de vorm van kennis en ervaring op het gebied van duurzaamheid in relatie tot vastgoed.” 

 
Groene Baksteen voor meest duurzame belegger
In 2010 heeft Jones Lang LaSalle de ‘Groene Baksteen’ geïntroduceerd, een prijs voor de meest duurzame vastgoedbelegger: Deze prijs is gekoppeld aan het jaarlijkse onderzoek van Jones Lang LaSalle naar het beleggingsbeleid van Nederlandse institutionele beleggers en vastgoedfondsen. Met de toetreding tot de GRESB wordt de ‘Groene Baksteen’ ook gekoppeld aan de onderzoeksresultaten van de GRESB. De resultaten voor de Nederlandse deelnemers aan de GRESB vormen daarbij de basis voor de nominatie van de mogelijke prijswinnaars.

 
Marijn Snijders, Chief Commercial Officer Jones Lang LaSalle Nederland: “Met onze ‘Groene Baksteen’ willen wij duurzaamheid in de vastgoedbeleggingsmarkt verder stimuleren én een compliment geven aan beleggers die een goed en aansprekend voorbeeld zijn op het gebied van duurzaamheid. Het koppelen van deze prijs aan de resultaten van de GRESB benadrukt de onafhankelijke keuze van de winnaar van de ‘Groene Baksteen’. Bovendien betekent de samenwerking met GRESB dat we nog betere en breder gedragen methoden kunnen ontwikkelen om de duurzaamheid van vastgoed te bepalen. Dit sluit naadloos aan op onze eigen duurzaamheidsinitiatieven, die wij uiteraard ook op internationaal niveau uitvoeren.”