Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Maastricht

Leidende pensioenbeleggers bundelen krachten voor verduurzaming van vastgoed

Global Real Estate Sustainability Benchmark onderzoekt energiezuinigheid van vastgoedportefeuilles


Elf van ‘s wereld grootste pensioenbeleggers, samen goed voor $1.4 biljoen aan beleggingen, hebben de handen ineengeslagen in de Global Real Estate Sustainability Benchmark (“GRESB”). De stichting GRESB houdt een jaarlijkse enquête om de duurzaamheid van vermogensbeheerders in vastgoed te meten. Het doel is om aandeelhouderswaarde te creëren en tegelijk de CO2 uitstoot van de vastgoedsector te beperken door het vergroten van transparantie in de duurzaamheidsprestaties van vastgoedbeleggers.


De Global Real Estate Sustainability Benchmark is gebaseerd op een prijswinnend initiatief van de Europese pensioenbeleggers APG, PGGM en USS uit 2009. In samenwerking met de Universiteit Maastricht zijn zij begonnen met het meten van de milieu- en duurzaamheidsprestaties van hun vastgoedbeleggingen. De daarmee verkregen benchmark is de basis voor het verbeteren van die prestaties.


Wereldwijde dekking van private en genoteerde vastgoedbeleggers
De stichting GRESB lanceert een wereldwijde enquête op 31 maart en de verzamelde data vormen de basis voor de benchmark in 2011. GRESB is uniek door de wereldwijde dekking van de vastgoedmarkt en door de aandacht voor zowel beursgenoteerde als private vastgoedbeleggers. Een grote groep vooraanstaande internationale pensioenbeleggers heeft zich aangesloten bij dit initiatief, waaronder het Nederlandse Mn Services en het Pensioenfonds voor de Detailhandel, ATP (grootste pensioenfonds van Denemarken), Ontario Teachers’ Pension Fund (grootste pensioenfonds van Canada), Local Government Superannuation (het ambtenarenpensioenfonds in Australië) en het Hermes Pension Fund (grootste pensioenverstrekker van het Verenigd Koninkrijk). Andere vermogensbeheerders zijn onder andere Aviva Investors (VK) en de Amerikaanse Paramount Group. Leidende sectororganisaties en -adviseurs zoals de European Public Real Estate Association (EPRA) en Jones Lang LaSalle geven actieve steun aan de stichting GRESB.


Een katalysator voor duurzaam engagement
Met de informatie die GRESB verzamelt kunnen institutionele beleggers de milieuprestaties van individuele vastgoedbeleggers onderling vergelijken en afwegen ten opzichte van hun doelstellingen. Door het onderzoeken en publiceren van “best practices” ontstaat een katalysator voor betere duurzaamheidsprestaties in de vastgoedsector. De resultaten van de enquête, die naar verwachting in september van dit jaar beschikbaar zullen zijn, vormen de basis voor een collectieve inspanning richting een meer duurzame, energiezuinige vastgoedindustrie.


Meer informatie over de stichting GRESB en de Benchmark is te vinden op www.gresb.com.