Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amersfoort

Amvest koopt klooster Amersfoort


Amersfoort, 19 maart  2009 – Amvest heeft het kloostercomplex Onze Lieve Vrouw ter Eem te Amersfoort gekocht van De Onze Lieve Vrouwe Stichting. Het klooster met een vloeroppervlakte van circa 25.000 m2 en een perceelgrootte van circa 13 hectare zal door Amvest worden herontwikkeld. Amvest streeft bij de herontwikkeling naar een multifunctionele herontwikkeling waarbij zorg en wonen, educatie en daaraan gerelateerde voorzieningen centraal staan.  Jones Lang LaSalle heeft de Stichting begeleid bij de verkoop. De notariële begeleiding werd verzorgd door De Brauw Blackstone Westbroek.

Het oorspronkelijke kloostercomplex is ontworpen door de architecten B.J. Koldewey en W.C.A. Kroes en werd in 1933 voltooid. Tot 1981 heeft het kloostercomplex ruimte geboden aan een communiteit voor 100 zusters, een internaat voor 300 meisjes en enkele scholen. Het totale vloeroppervlak bedraagt circa 25.000 m². Na 1981 kreeg het gebouw naast haar kloosterfunctie een multifunctionele bestemming waaronder een gebruik als conferentiecentrum. Momenteel zijn er in het complex nog scholen, kinderdagverblijven en een aantal instellingen gehuisvest. Het complex ligt aan de rand van een bosrijk terrein en heeft een perceelgrootte van circa 13 hectare. De zusters zijn inmiddels verhuisd naar naburige kloosters in Amersfoort en Bussum.


De verkoop geschiedde door een transparant verkoopproces in twee biedronden. Volgens Kees van Harten, die namens Jones Lang LaSalle de transactie begeleidde, zullen naar verwachting dit jaar meer kloosters op de markt komen. Wegens verlies van de huidige functies en de over het algemeen mooie situering van kloosters zijn deze locaties zeer interessant voor herontwikkeling.