Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Jones Lang LaSalle’s Global Market Perspective: grotere verschillen in activiteit en performance van wereldwijde vastgoedmarkten verwacht

Jones Lang LaSalle presenteert Global Market Perspective november 2010


Amsterdam, 1 december 2010 - Jones Lang LaSalle's Global Market Perspective over de maand november signaleert een toenemende polarisatie in vastgoedactiviteiten en in de performance die met vastgoed wordt behaald. Voor 2011 rapporteert Jones lang LaSalle de volgende top tien van wereldwijde trends op het gebied van commercieel vastgoed.

1. De wereldwijde directe  beleggingsvolumes in commercieel vastgoed stijgen circa 25 tot 35 procent ten opzichte van het niveau van 2010. Een significante hoeveelheid vermogen zal wereldwijd worden aangewend voor  investering in vastgoed. De toestroom van nieuw kapitaal zorgt voor een opleving in de markt.

2. Banken en vastgoedfinanciers kiezen een agressievere benadering bij slecht renderende vastgoedobjecten. Hierdoor komt er meer secundair vastgoed op de markt.

3. De verbetering op de CMBS-markt in de VS houdt aan, maar blijft ver beneden het niveau van vóór de crisis.

4. Gebruikerstransactievolumes bereiken het hoogste niveau sinds de wereldwijde financiële crisis. De transactiebereidheid van eindgebruikers neemt toe, maar er wordt stevig onderhandeld over de best mogelijke voorwaarden.

5. De opleving van de verhuurmarkten wordt aangevoerd door de regio Azië-Pacific. Deze regio loopt daarbij duidelijk voor op Europa en Noord-Amerika.

6. Prime vastgoed blijft beter presteren dan secundair vastgoed. De verwachting is dat in de grote zakelijke districten in de wereld de groei van de beleggingswaarde in het topsegment dubbele cijfers zal laten zien.

7. Het tekort aan prime product in de belangrijkste wereldsteden dwingt beleggers op zoek te gaan naar geschikt vastgoed in steden direct onder het topsegment.

8. Latijns-Amerika blijft een belangrijke groeimarkt, en is in staat sterke corporates aan te trekken en de aandacht van investeerders op zich gericht te houden.

9. Het gebrek aan beschikbaar hoogwaardig vastgoed (A-segment) beperkt op veel markten de verhuismogelijkheden van eindgebruikers.

10. Groeiende binnenlandse vraag van bedrijven in Azië blijft een belangrijk kenmerk van 2011. Dit geldt zeker voor markten als India en China, waar bedrijven kunnen profiteren van de aantrekkende vastgoedmarktomstandigheden.

Eric de Clercq Zubli, Managing Director Jones Lang LaSalle Nederland, licht toe: ”Eerder constateerden wij al dat het herstel langzaam verloopt en bovendien zeer onevenwichtig is. De prime beleggingsmarkt is duidelijk leidend in dat herstel. De gebruikersmarkten laten wereldwijd een wisselend beeld zien. In Nederland is er nog geen sprake van een oplevende dynamiek. Wel verwachten wij dat beleggingsvolumes het komend jaar aantrekken richting het niveau van het langjarige gemiddelde.”

De volledige editie van Jones Lang LaSalle’s Global Market Perspective over november 2010 geeft u de inzichten van de wereldwijde experts van de internationale vastgoedadviseur.