Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Den Haag / Scheveningen

ING Real Estate Investment Management Nederland duurzaamste vastgoedbelegger van het jaar 2010

Jones Lang LaSalle reikt op Vastgoedsymposium eerste Groene Baksteen uit


Scheveningen/Den Haag, 21 september 2010 – Tijdens het jaarlijkse Vastgoedsymposium van Jones Lang LaSalle, dat vandaag plaatsvond in het Kurhaus in Scheveningen, is voor het eerst de Groene Baksteen uitgereikt. ING Real Estate Investment Management (ING REIM) won deze juryprijs voor de duurzaamste vastgoedbelegger van Nederland. Aan de prijs is een Ginkgo Biloba boom verbonden, die de winnaar kan planten bij zijn kantoor. Deze boom is efficiënt in energieverbruik en is daarmee een passend symbool voor deze prijs voor duurzaamheid. Naast ING REIM waren ook Bouwfonds Real Estate Investment Management en Bouwinvest genomineerd voor de Groene Baksteen.

Volgens het juryrapport onderscheidt ING REIM zich binnen de branche doordat zij zeer succesvol zijn in de daadwerkelijke uitvoering van hun duurzame investerings- en ontwikkelingsbeleid. Voorbeelden hiervan zijn onder meer het op gebouwniveau inkopen van groene energie en het verkrijgen van energielabels voor alle gebouwen. Met taxateurs bespreekt ING REIM bovendien de mogelijke invloed van duurzaamheid op de waarde van vastgoed. Ook is ING REIM actief in het betrekken van huurders bij het thema duurzaamheid om zo meer bewustzijn te creëren.

Hans Copier, Country Manager ING REIM Nederland: “Uiteraard zijn we trots op het winnen van deze prijs. Maar wij vinden het vooral belangrijk dat het thema duurzaamheid zo opnieuw onder de aandacht wordt gebracht. Duurzaamheid zou het leidende principe moeten zijn bij iedere beslissing over de ruimtelijke ordening in Nederland. Dat geldt voor nationale, provinciale en gemeentelijke overheden, maar zeker ook voor vastgoedfondsen, beleggers en ontwikkelaars. Het voorkomen van verspilling moet daarbij steeds een belangrijk uitgangspunt zijn. Eerst moeten we kijken of het mogelijk is bestaand vastgoed te verduurzamen. Pas als dat niet mogelijk is, komt wat ons betreft nieuwbouw in beeld.”
Dutch Capital Markets Outlook 2010
Het belang van duurzaamheid voor institutionele beleggers is ook terug te zien in de resultaten van het jaarlijkse onderzoek naar het beleggingsbeleid van Nederlandse institutionele beleggers en vastgoedfondsen, dat Jones Lang LaSalle vandaag in het Kurhaus heeft gepresenteerd. In het ‘Dutch Capital Markets Outlook 2010’ wordt onder meer geconcludeerd dat het uitblijven van duurzame investeringen het rendement negatief kan beïnvloeden. Andere belangrijke redenen om de portefeuille te verduurzamen hebben volgens de respondenten van het onderzoek betrekking op imago en reputatie en lagere servicekosten. Negatieve aspecten van duurzaamheid werden door de respondenten opvallend genoeg niet genoemd. Institutionele beleggers en vastgoedfondsen zien de grootste toegevoegde waarde in duurzame ontwikkelingen binnen de kantorenmarkt, gevolgd door de woningsector. Ruim de helft van de respondenten ziet de meeste potentie voor duurzame investeringen in bestaande gebouwen.

De jury van de Groene Baksteen wordt gevormd door de experts van Jones Lang LaSalle’s Greendesk. Dit team voert structureel onderzoek uit naar allerlei aspecten van duurzaamheid op de vastgoedbeleggingsmarkt en adviseert bovendien marktpartijen over hun duurzaamheidsstrategie. Zo blijven zij continu op de hoogte van wat Nederlandse institutionele beleggers doen op het gebied van duurzaamheid.
Marijn Snijders, Chairman Jones Lang LaSalle Nederland: “Wij maken ons al lange tijd sterk voor het verschuiven van duurzaamheid als uitsluitend een agendaonderwerp naar concrete initiatieven en acties. Dat is ook wat we zien gebeuren bij 70% van de onderzochte beleggers. Onderzoek laat zien dat ook gebruikers duurzaamheid steeds belangrijker gaan vinden. Maar duurzaamheid kan nog altijd extra impulsen gebruiken. Met de lancering van de Groene Baksteen willen wij het onderwerp dan ook een extra steuntje in de rug geven. We vinden dat de tijd rijp is voor deze prijs.”
Over ING REIM
ING REIM richt zich op het investment management van kwalitatief vastgoed in alle belangrijke wereldwijde markten met een totaal beheerd vermogen van € 71,1 miljard. ING REIM is een van de grootste spelers wereldwijd en bedient een breed klantenbestand vanuit vier continenten: Europa, Noord en Zuid Amerika, Azië en Australië.
ING REIM is onderdeel van ING Group, een wereldwijde financiële instelling van Nederlandse origine die diensten levert op het gebied van bankieren, beleggen, levensverzekeringen en pensioenen aan meer dan 85 miljoen particuliere, corporate en institutionele klanten in ruim 40 landen.