Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Europese beleggingen in winkelvastgoed eerste halfjaar 2010 verdubbeld tot

Jones Lang LaSalle maakt voorlopige cijfers Europese retailmarkt bekend


Amsterdam, 14 juli 2010 - De Europese transactievolumes van beleggingen in winkelvastgoed kwamen in het eerste halfjaar van 2010 uit op meer dan het dubbele ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Uit cijfers van Jones Lang LaSalle blijkt dat er in de eerste helft van dit jaar voor € 10,6 miljard werd verhandeld. Het volume in het eerste halfjaar van 2009 kwam uit op slechts € 5 miljard. In het tweede kwartaal van 2010 bedroeg het transactievolume in totaal € 4,9 miljard en bleef de gemiddelde transactieomvang min of meer stabiel op iets meer dan € 50 miljoen. Het volume aan afgeronde transacties in het tweede kwartaal van 2010 onderstreept de aanhoudend positieve houding van beleggers sinds september 2009.

Beleggers bleven zich richten op de drie grootste Europese markten: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Terwijl het grootste volume in het eerste kwartaal in Duitsland werd verhandeld (€ 2,3 miljard), voor het eerst in tien jaar meer dan in het Verenigd Koninkrijk, herwon het Verenigd Koninkrijk zijn toppositie in het tweede kwartaal met € 2 miljard aan transacties, meer dan 40 procent van het totale volume en het totale aantal transacties gedurende deze periode.

Richard Dallinga, Directeur Retail bij Jones Lang LaSalle Nederland, licht toe: “Gedurende de eerste helft van 2010 begonnen verkopers hun voorraad op de markt aan te bieden om tegemoet te komen aan de vraag van beleggers in de sector. De prijsontwikkeling is aanzienlijk; alleen al dankzij de terugval in aanvangsrendementen zijn de waarden zo'n 25% omhoog gesprongen. De Europese aankopen in het eerste halfjaar werden gedomineerd door institutionele beleggers. Vooruitkijkend verwachten we dat de gefinancierde vastgoedpartijen en de ‘opportunity funds’ de aankoopactiviteit zullen domineren. Hiervoor is het nodig dat banken beginnen met het verstrekken van leningen op minder hoogwaardig vastgoed. Verwacht wordt dat de meeste verkopen gedurende de tweede helft van het jaar zullen worden uitgevoerd, of op zijn minst aangestuurd, door banken die een deel van hun noodlijdende vastgoed van de hand doen.”

Frankrijk was in het tweede kwartaal behoorlijk actief en noteerde het op één na grootste volume, met meer dan € 800 miljoen aan transacties. Beleggers profiteren van recente buitengewone kansen om goed verhuurde, hoogwaardige producten te verwerven in één van Europa's meest gewilde markten voor winkelvastgoed.

Dallinga: “Een grote transactie was onder andere het winkelcentrum Cap 3000 in Saint-Laurent du Var nabij Nice. Dit werd gekocht van Galeries Lafayette voor een bedrag van € 450 miljoen, door een joint venture tussen de Franse winkelvastgoedspecialist Altarea, het Nederlandse pensioenfonds ABP en Predica, onderdeel van Crédit Agricole Assurances. Dit is een goed voorbeeld van de sterke behoefte aan dominante, regionale winkelcentra, met name bij samenwerkingsverbanden tussen vermogensinstellingen en specialisten binnen de sector.”

De dynamiek op de Nederlandse winkelmarkt werd in de eerste helft van 2010 vooral gesterkt door de verkoop van delen van de portefeuille van Unibail-Rodamco. In het eerste kwartaal verwierf Wereldhave een winkelcentraportefeuille voor € 207 miljoen. Daarnaast verwierf Syntrus Achmea Vastgoed in het tweede kwartaal een grote A1-winkelportefeuille, bestaande uit dertig objecten voor een bedrag van circa € 150 miljoen. Tot slot verkocht Unibail-Rodamco drie winkelobjecten voor € 165 miljoen aan Altera.

Europese winkelcentra bleven in het eerste halfjaar van 2010 het voornaamste doelwit van beleggers en waren verantwoordelijk voor 72% van het totale volume. De beleggingen in supermarkten stegen in het tweede kwartaal en namen bijna 10% van het totale volume voor hun rekening. Dit kwam voornamelijk door de verkoop van een belangrijke portefeuille door Eroski in Spanje aan de Europese fondsbeheerder AEW voor € 150 miljoen.