Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Verbetering transactievolume Europees direct vastgoed in tweede kwartaal 2010

Jones Lang LaSalle publiceert update over Europese beleggingen


Amsterdam, 13 juli 2010  - De toename van transactievolumes in het tweede kwartaal van 2010 in Europees vastgoed laat zien dat het economische herstel ook binnen deze sector is doorgedrongen. In het tweede kwartaal van 2010 kwamen de directe beleggingen in commercieel vastgoed in Europa volgens Jones Lang LaSalle uit op een totaal van € 23 miljard. Dit is een toename van 15 procent ten opzichte van het eerste kwartaal (€ 20 miljard) en 80 procent meer dan dezelfde periode in 2009. Vergeleken met het tweede halfjaar van 2009 bleven de Europese transactievolumes over het eerste halfjaar van 2010 stabiel op € 43 miljard. Het algehele herstel en de verbeterde liquiditeit voor grotere deals blijven op peil en er wordt nog steeds een toename in het aantal transacties op de markt waargenomen. Vooruitkijkend naar de tweede helft van 2010 verwacht Jones Lang LaSalle dat de volumes met 35 procent zullen toenemen en tegen het eind van het jaar de grens van € 100 miljard zullen passeren. 
 
Het herstel van zowel de transactievolumes als de prijscorrectie voor topvastgoed waren het sterkst in het Verenigd Koninkrijk, dat 40 procent van de totale beleggingsvolumes in Europa voor zijn rekening nam. De Britse volumes namen gedurende het tweede kwartaal met 30 procent toe en kwamen uit op een totaal van € 9 miljard. Het beleggingssentiment blijft positief, hoewel het licht is afgenomen, deels vanuit de opvatting dat de prijzen te sterk zijn gestegen, gezien de zwakke economie en de moeizame gebruikersmarkten.

 
Eric de Clercq Zubli, Managing Director Jones Lang LaSalle Nederland: ”We hebben dit jaar een sterke groei van de dynamiek en de prijsontwikkeling gezien, met name op toplocaties in Europa. Ook in Nederland nam het beleggingsvolume toe, al komen we naar verwachting over heel 2010 niet boven de € 6 miljard uit. De laatste paar weken bespeuren we een lichte verandering in het sentiment en is de balans tussen kopers en verkopers aan het veranderen. Wij verwachten dat de prijsontwikkeling de komende paar maanden daarom minimaal zal zijn.”
 
De aandacht voor grote Europese markten zoals Frankrijk, Duitsland en Scandinavië neemt toe. Er is hernieuwde interesse in het verwerven van grotere objecten binnen de kern- en topsegmenten van de markt. Daarbij staan beleggers voor een uitdaging ten aanzien van het verwerven van goed verhuurde objecten, aangezien er meer krediet beschikbaar komt en een groeiend aantal beleggers zijn zinnen zet op hetzelfde beperkte aanbod van topvastgoed. Volgens de voorlopige cijfers van Jones Lang LaSalle over het tweede kwartaal van 2010 werd er € 4 miljard verhandeld in Duitsland, € 2 miljard in Frankrijk en € 1,4 miljard in Zweden. De kwartaaltoename was in Frankrijk het grootst.
 
Uitgaande van de sterke prijscorrectie die binnen heel Europa plaatsvond, wijzen de cijfers over het tweede kwartaal erop dat de aanvangsrendementen aan het stabiliseren zijn. In de breedte is de daling van de huuropbrengsten op de belangrijkste Europese kantoormarkten aanzienlijk afgezwakt en tijdens het afgelopen kwartaal is voor minder locaties een neerwaartse ontwikkeling van aanvangsrendementen waargenomen. De huurprijzen namen nog wel af in Helsinki, Parijs, Berlijn, Frankfurt, Hamburg, Moskou, Madrid en Barcelona.