Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Jones Lang LaSalle verwacht 30% stijging transactievolumes directe vastgoedbeleggingen in Europa

Jones Lang LaSalle publiceert marktvolumes eerste kwartaal 2010


Amsterdam, 20 april 2010 – De volumes van directe beleggingen in commercieel vastgoed zijn in Europa in het eerste kwartaal van 2010 op € 20 miljard uitgekomen. Dat is 75% meer dan in het eerste kwartaal van 2009 (€ 12 miljard), maar 20% minder dan in het vierde kwartaal van 2009 (€ 25 miljard). Dit blijkt uit recent onderzoek van Jones Lang LaSalle. Meer dan een derde van het totale volume vond plaats in het Verenigd Koninkrijk (€ 7,8 miljard), waarmee het transactievolume in die markt op hetzelfde niveau uitkwam als dat van het vierde kwartaal 2009. Het Verenigd Koninkrijk werd gevolgd door Duitsland, Frankrijk en Zweden, die in het eerste kwartaal allemaal een toegenomen activiteit registreerden ten opzichte van de volumes van een jaar geleden.

Eric de Clercq Zubli, Managing Director van Jones Lang LaSalle Nederland, legt uit: “Het eerste kwartaal is doorgaans een van de zwakste kwartalen; investeerders voelen niet dezelfde urgentie om deals te sluiten zoals ze dat tegen het einde van het jaar wel hebben. Vaak ligt het volume in het eerste kwartaal zo'n 20 tot 30% lager dan in het vierde kwartaal; de daling van 20% zien wij dus niet als een teken van een afzwakkende markt. Wij verwachten dat de investeringsactiviteit gedurende het hele jaar verder zal toenemen. Nu al is er een aantal voorlopige transacties van meer dan € 100 miljoen op de markt afgesloten, evenals een aantal portefeuilledeals. We schatten dat het volume aan directe commerciële vastgoedtransacties in Europa voor het hele jaar op minimaal € 90 miljard zal uitkomen, 30% hoger dan in 2009.”

Ruben Langbroek, Head of Research Jones Lang LaSalle Nederland, licht toe: “Het beleggingsvolume op de Nederlandse markt kwam in het afgelopen kwartaal uit op circa € 1,25 miljard, terwijl het volume in het eerste kwartaal van vorig jaar uitkwam op € 740 miljoen. De groeiende interesse van investeerders in hoogwaardig vastgoed vindt duidelijk zijn weerslag in de ontwikkeling van aanvangsrendementen voor topkantoorruimte. Deze zijn in het eerste kwartaal van 2010 op de meeste Europese markten omlaag gegaan. In Londen daalden de scherpste netto aanvangsrendementen met 50 basispunten en op het vasteland van Europa met 10-50 basispunten. Ook in Amsterdam daalde het netto aanvangsrendement, al was het slechts met 10 basispunten tot een niveau van 5,70%. Slechts een handvol markten zijn stabiel gebleven. Hoewel het economische herstel kwetsbaar blijft, stijgt het zakelijke vertrouwen wel. De betere mogelijkheden voor financiering zorgen ervoor dat de vraag naar vastgoed onder de belangrijkste beleggers weer stijgt, waarmee de aanvangsrendementen verder worden aangescherpt. Op de korte termijn zullen de rentetarieven nog steeds positieve cashflowmogelijkheden bieden voor kopers die in overnames geïnteresseerd zijn. Langetermijnbeleggers wachten tot de verbeterende marktbasis zich in een sterkere huurmarkt vertaalt.”