Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Jones Lang LaSalle presenteert Global Market Perspective editie februari 2010

Update gevolgen economische crisis voor wereldwijde commerciële vastgoedmarkten 


Amsterdam, 26 februari 2010 – In de februari-editie van Jones Lang LaSalle’s Global Market Perspective  worden de belangrijkste wereldwijde vastgoedtrends van dit moment toegelicht. Deze trends zijn onder meer de volgende:
• er is een overvloed aan eigen vermogen, maar een geschikte bestemming ontbreekt;
• de wereldwijde markten kampen nog steeds met een tekort aan vreemd vermogen;
• het herstel op de gebruikers- en investeringsmarkten wordt geleid door de regio Azië-Pacific;
• securitisatie  neemt in de Verenigde Staten weer toe, in Europa gebeurt dit in mindere mate;
• gepland opportunisme van vastgoedgebruikers.

De Global Real Estate Health Monitor (GREHM) van Jones Lang LaSalle laat het begin van een onregelmatig herstel in de belangrijkste wereldeconomieën zien. De meeste vertonen een positieve ontwikkeling van het BBP. De regio Azië-Pacific leidt het herstel en presteert veel beter dan de overige regio’s en noteert in het vierde kwartaal van 2009 een groei van ruim 7 procent op jaarbasis (excl. Japan).

Verder geeft het rapport een blik achter de schermen van een drietal recente, voor de commerciële vastgoedmarkten belangrijke bijeenkomsten:
• Tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos, Zwitserland, was het sentiment onder de zakelijke leiders in de wereld "voorzichtig optimistisch". De ernst van de kredietcrisis, die nog steeds als een donkere wolk boven de markten hangt, blijft echter de voornaamste factor die het vertrouwen belemmert.
• Tijdens de conferentie van de Mortgage Bankers Association in Las Vegas en de conferentie van de Commercial Mortgage Securities Association in Washington D.C., weerhielden de bankiers zich niet van zelfreflectie. Ze gaven aan van plan te zijn de in het verleden gemaakte fouten niet opnieuw te begaan. De belangrijkste onderwerpen die de discussies domineerden, waren dat kredietverstrekkers, aangevoerd door levensverzekeringsmaatschappijen, terug waren en dat banken klaagden over het gebrek aan kwaliteitsdeals.

Naast de trends die de vastgoedmarkten in 2010 zullen beheersen, sluit de Global Market Perspective af met een aantal macro-ontwikkelingen die de vastgoedmarkt zullen beïnvloeden. Deze zijn:

• Belegger, rendement en interesse in risico: hoe snel zullen beleggers geïnteresseerd raken in risicovoller vastgoed (niet langer alleen ‘core’, maar ook ‘value-added’), zoals secondair vastgoed en in nieuwbouw?
• Prijsinflatie vastgoed: op enkele markten is sprake van risico van prijsinflatie voor vastgoed.
• Reorganisatie, wedergeboorte en wederopbouw: er is een grote herschikking in het vastgoedlandschap voor beleggers, gebruikers en aanbieders van vastgoeddiensten op komst.
• Het Verenigd Koninkrijk als ‘Toonbeeld’: een overschot aan eigen vermogen zal de markten in het Verenigd Koninkrijk populair houden.