Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Groei van in gebruik zijnde kantorenvoorraad op de Zuidas Amsterdam in 2009

Volgens halfjaarlijkse Zuidas Kantorenmonitor van Jones Lang LaSalle


In 2009 is 26.000 m² verhuurbaar vloeroppervlak kantoorruimte opgenomen op de Zuidas Amsterdam. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Zuidas Kantorenmonitor, die Jones Lang LaSalle in opdracht van Zuidas opstelt. Grote nieuwkomers op de Zuidas zijn de BinckBank (financiële dienstverlening) en Simmons & Simmons (juridische dienstverlening). Beide partijen nemen in 2010 hun intrek.
Hoewel het opnamevolume op de Zuidas relatief laag was, was de zogenoemde netto-absorptie vorig jaar positief. Een positieve netto-absorptie betekent een groei van de voorraad in gebruik.
 
Klaas de Boer, directeur van Zuidas: “Dit is opmerkelijk in de huidige markt, waarin een zeer groot aantal kantorenlocaties juist een negatieve netto-absorptie laat zien als gevolg van consolidatie en inkrimping van kantoorgebruikende organisaties. In 2009 vertrokken relatief weinig partijen uit de Zuidas. De ‘nieuwkomers’ komen grotendeels van buiten het gebied.”
 
Het aanbod op Zuidas bedroeg ultimo 2009 circa 103.000 m2 vvo. Dit komt overeen met een leegstandspercentage van 15,5 %. Het grootste aanbod betreft de kantoorgebouwen UN Studio (22.600 m² vvo), Vivaldi Offices (17.200 m² vvo) en Symphony (12.600 m² vvo). De totale kantorenvoorraad bedraagt momenteel circa 650.000 m² vvo. Circa tweederde van deze voorraad betreft gebouwen groter dan 20.000 m² vvo. De tophuur bedraagt momenteel € 335,- per m² vvo, terwijl de gemiddelde huurprijs € 295,- per m² vvo bedraagt. Omdat er geen projecten in aanbouw zijn in het gebied, is er in 2010 en 2011 geen verdere groei van de kantoorvoorraad op de Zuidas te verwachten. Dit zal naar verwachting een positief effect hebben op de huidige leegstand.