Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Eindhoven

Keuze voor kantoorlocaties vergroot kansen van Eindhovense kantorenmarkt


De gemeente Eindhoven zou moeten kiezen voor één centrumlocatie en één perifere locatie in plaats van het ontwikkelen van diverse kantorenlocaties. Dit was een aanbeveling die voortkwam uit de expert meeting die plaatsvond op initiatief van internationaal vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle en de gemeente Eindhoven.
In het kader van de Value Recovery initiatieven die Jones Lang LaSalle onderneemt om de gevolgen van de economische crisis in kaart te brengen en haar opdrachtgevers te adviseren bij het minimaliseren van risico’s is in een unieke samenstelling van beleggers, ontwikkelaars, financiers en de gemeente Eindhoven gesproken over de huidige kansen van de Eindhovense kantorenmarkt.
Eindhoven is de vijfde kantorenmarkt van Nederland met een voorraad van ruim 2,4 miljoen m² vvo aan kantoorruimte. Circa 12% van de voorraad wordt momenteel aangeboden aan de markt, iets onder het landelijk gemiddelde. Ondanks dat een groot deel van het aanbod van hoogwaardige kwaliteit is, is ook de ‘onderkant’ van de markt omvangrijk. Evenals in andere grote steden  zijn grote verschillen in omvang en kwaliteitsniveau van het aanbod tussen deellocaties waarneembaar. Een verplaatsingsvraag naar betere kwaliteit blijft plaatsvinden in de huidige markt, ondanks de aanzienlijk lagere dynamiek onder kantoorgebruikers.
Eindhoven heeft de ambitie en potentie om dé kantorenstad van Zuid-Nederland te worden. Op dit moment worden er diverse geïsoleerde kantorenlocaties ontwikkeld, terwijl het voor de stad Eindhoven beter zou zijn om één stationslocatie en één perifere locatie (Flight Forum) te ontwikkelen en verder uit te bouwen. Op dit moment zijn er voor kantoorgebruikers weinig mogelijkheden om zich te vestigen bij het centraal station. In andere steden zie je dat stationslocaties juist erg aantrekkelijk zijn en er op die locaties weinig leegstand is.
Daarnaast zou het herbestemmen of transformeren van kantoorpanden, bijvoorbeeld naar woningen, in de binnenstad aantrekkelijker moeten worden. Nu is dit nog erg kostbaar en laten veel bestemmingsplannen en de hoge wettelijke eisen aan een woning dit niet toe. Door goede samenwerking van private vastgoedpartijen zou dit minder kostbaar moeten zijn waardoor het voor de eigenaar aantrekkelijk wordt om een kantoorpand naar bijvoorbeeld een woning te transformeren.
Nieuwbouwplannen zouden alléén goedgekeurd moeten worden als deze voldoen aan strenge duurzaamheidseisen en wanneer er oude kantoorpanden onttrokken worden aan de voorraad. Op dit moment is er teveel “middenmaat” en te weinig vernieuwende architectuur.
Verder gaf de gemeente aan dat de kansen nu liggen in de relatief kleinschalige gebiedsontwikkelingen. Om duurzame kantoren te bewerkstelligen, moet er niet sec naar het vastgoed gekeken worden, maar moeten deze juist geïntegreerd worden met de omgeving.