Start-ups zorgen voor leidende Europese positie van Amsterdam

Amsterdam heeft een zeer gunstig vestigingsklimaat voor buitenlandse bedrijven en start-ups

juni 13, 2018

Per hoofd van de bevolking heeft Amsterdam het hoogste aantal start-ups in Europa. Deze start-ups zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de stad en een aanjager van de vraag naar kantoorruimte. Dit blijkt uit de Office Special Amsterdam die JLL vandaag uitbrengt. 

Amsterdam heeft zich op de kaart gezet

De Amsterdamse kantorenmarkt heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. De aanwezige talentpool, bereikbaarheid en de leefbaarheid van de stad zijn belangrijke pijlers voor de aantrekkelijkheid van de stad. Dit heeft ertoe geleid dat steeds meer bedrijven, zowel nationaal als internationaal, naar Amsterdam trekken. 

De verwachting is dat de vraag naar kantoorruimte de komende jaren sterk blijft. Echter een gebrek aan (kwalitatief) aanbod remt het opnamevolume. De huidige nieuwbouwpijplijn is ontoereikend om te voldoen aan de toekomstige vraag waardoor kantoorgebruikers hun zoekgebied moeten uitbreiden naar kantoorgebieden in de periferie of zelfs buiten de stad. Vanwege de krappe verhouding vraag/aanbod is de huurprijs de afgelopen 12 maanden al met ruim 8% gestegen, uitkomend op € 400 per m² per jaar. 

Amsterdam is de ‘flex’ hoofdstad van Europa

Daarnaast heeft Amsterdam van de Europese steden de grootste dichtheid van flexibele kantooraanbieders, afgezet tegen de voorraad. Door de verscheidenheid aan concepten worden verschillende doelgroepen gefaciliteerd, van creatieve ondernemingen tot grote corporates. Niet alleen het delen van faciliteiten (vergaderkamers, lobby, etc.), maar ook het volledig ontzorgen en flexibiliteit spelen een steeds grotere rol in de kantorenmarkt. 

Daphne Pronk, Head of Agency Offices Amsterdam bij JLL: “De aanhoudende kantorenvraag, tezamen met de krapte in de markt, gaat in de komende jaren voor een verdere toename van de huurprijs zorgen. Tevens is de vraag sterk onderhevig aan verandering, zo richten kantoorgebruikers zich bijvoorbeeld steeds meer op full-service-kantoorconcepten.”

De vraag vanuit beleggers blijft eveneens groot. Het top aanvangsrendement ligt op het laagste niveau in de historie, namelijk 3,5% netto v.o.n. wat vergelijkbaar is met het niveau van Londen. De positieve economische vooruitzichten, krapte op de markt en de beperkte nieuwbouwproductie, verlengen het positieve momentum waarin Amsterdam zich momenteel bevindt.

Lees de volledige Office Special Amsterdam hier